/*end add*/


Eerste ventilatiesysteem D met vraagsturing

Eerste ventilatiesysteem D met vraagsturing

Tegenwoordig is het niet enkel voldoende om een woning goed te isoleren, ook de technieken (verwarming, ventilatie, …) moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen om zo veel mogelijk energie te besparen. Daarnaast speelt ook de uitvoeringskwaliteit van de bouwwerken een steeds grotere rol.

Om warmteverliezen, zoals het verlies van warme lucht naar buiten en/of het infiltreren van koude buitenlucht (of tocht) naar binnen, in een goed geïsoleerd gebouw zoveel mogelijk te beperken bouwt men best zo luchtdicht mogelijk. Voor deze nieuwe luchtdichte woningen, wordt een ventilatiesysteem nog belangrijker. De functies die het ventilatiesysteem moet vervullen zijn de volgende:

Ervoor zorgen dat er verse lucht is voor de bewoners;

Het vocht en vervuilde lucht in de woning afvoeren zodat er geen vochtproblemen of gezondheidsproblemen ontstaan;

Dit alles gebeurt op een gecontroleerde manier om een goede luchtkwaliteit te garanderen.

Men spreekt van vraagsturing indien er enkel lucht wordt toe -of afgevoerd als dat ook echt nodig is. Ventilatiesystemen zonder vraagsturing voeren continu opgewarmde lucht af, ook als er bijvoorbeeld geen vocht productie in de woning is en dit zorg voor een onnodig energieverlies.

(bron: http://www.bouwenwonen.net/nieuwbouw/duurzaambouwen/Columnread.asp?id=33869&content=Eerste-systeem-D-met-vraagsturing-komt-op-de-markt )